Hanteringen av psoriasis i nytt ljus
Psoriasis är en autoimmun sjukdom som drabbar bland annat hud och leder i kroppen. Med ”autoimmun” menas att kroppens immunsystem felaktig angriper olika vävnader och strukturer i kroppen. I fallet med psoriasis angrips huden som flagnar, kliar och i många fall övergår i sår. Även leder kan angripas vid psoriasis. Solterapier har länge använts som en del i behandlingen. Tyvärr har solljus inte bara positiva effekter då för mycket sol kan leda till negativa effekter. Här har terapier med rött- och infrarött ljus blivit populära. Detta eftersom de har effekt, men utan det biverkningar man förknippar med solljus.
Eftersom inflammationer driver på psoriasis, handlar de flesta vårdterapier om att minska de processerna. Forskning tyder också på att inflammationerna som uppkommer vid psoriasis drabbar hela kroppen och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ II. Därför är det av största vikt få inflammationerna under kontroll. För att åstadkomma detta används inflammationshämmande läkemedel som kortison och cellgifter. Dessa behandlingar är tyvärr långt ifrån biverkningsfria och därför är det av största vikt att man gör vad man kan genom livsstilen.
Vad påverkar psoriasis?
Man vet sedan tidigare att faktorer som stress, alkohol, kost och övervikt påverkar aktiviteten hos psoriasis. Här gäller det att minimera stress, vara måttlig med alkohol och undvika övervikt i största möjliga mån. Kosten är också viktigt då denna kan påverka åt båda håll. Att äta mycket grönsaker, bär, fibrer, fet fisk och många kryddor verkar vara positiv för att mildra sjukdomen. Baserar man sin kost på dessa livsmedel får man inte bara positiv effekt på psoriasisen utan även på en rad andra livsstilsfaktorer. Omvänt finns det många livsmedel som kan driva på inflammatoriska processer och därigenom gör livet värre för den med psoriasis. Sådana, förvärrande livsmedel, är friterad och hårt industriellt processad mat som chips och snabbmat. Dessutom är raffinerade kolhydrater och socker något som man bör minimerar.
Man vet sedan tidigare att solljus har en positiv effekt på psoriasis. Solterapi har varit en av de klassiska metoderna för minska de negativa effekterna av sjukdomen. Problemet med solljus är att det också kan skada huden, i alla fall i höga doser. Kan man få de goda effekterna från ljus utan de skadliga? Svaret på frågan verkar vara ett ”ja”.
Infrarött och rött ljus mot psoriasis
Soljus ger ett brett spektrum av ljus. Både sådant vi kan uppfatta med våra ögon, men också sådant som ligger utanför vårt synfält. UV-ljus är sådant ljus som gör oss bruna på sommaren, men det är också den här typen av ljus som kan skada huden och är den vi trots allt vill komma åt när vi använder solarier. Det finns också infrarött ljus. Det är ljus av så lång våglängd att våra ögon inte kan uppfatta det. Infraljus, men även synligt rött ljus har visats sig kunna ge en hel del av de positiva effekter som solljuset levererar. Dessutom är frekvensen så g låg att man inte riskerar några biverkningar vid normal användning. Rött och infrarött (NIR) ljus har blivit mycket populärt att använda mot psoriasis, och forskning tyder på att det faktiskt kan lindra symptomen utan biverkningar.
Hur fungerar det?
Ljus av vissa frekvenser, såsom rött och infrarött ljus, kan aktivera så kallade fotoacceptorer inne i våra celler. En sådan är cytokrom C-oxidas. och när detta aktiveras händer en rad saker i kroppen som bland annat involverar förbättrad läkning och minskade inflammationer. Forskarna pratar om biofotomodulation, medan användarna ofta pratar om ”magi”. Dessutom kan syresättning av vävnader påverkas positivt samt att kroppens egen produktion av antioxidanter ökar. Detta sammantaget tros ge positiva effekter på inflammatoriska tillstånd, däribland psoriasis.
En fördel med den här formen av terapier är att risken för biverkningar är obefintlig och därför kan det vara en god idé att testa den här typen av terapi. Tycker du att du får bra effekter av det kan det vara en idé att investera i en sådan lampa som du kan använda hemmavid, vilket förstås gör det både lättare och billigare att få till en regelbunden behandling. Att du också kan få en lång rad andra hälsofördelar är en fin bonus!
Referenser:
Derek Ho, Eugene Koo, Andrew Mamalis, Jared Jagdeo. A Systematic Review of Light Emitting Diode (LED) Phototherapy for Treatment of Psoriasis: An Emerging Therapeutic Modality. J Drugs Dermatol. 2017 May 1;16(5):482-488.
M M Kleinpenning 1, M E Otero, P E J van Erp, M J P Gerritsen, P C M van de Kerkhof. Efficacy of blue light vs. red light in the treatment of psoriasis: a double-blind, randomized comparative study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012 Feb;26(2):219-25. doi: 10.1111/j.1468-3083.2011.04039.x. Epub 2011 Mar 24.
Glynis Ablon 1. Combination 830-nm and 633-nm light-emitting diode phototherapy shows promise in the treatment of recalcitrant psoriasis: preliminary findings. Photomed Laser Surg. 2010 Feb;28(1):141-6. doi: 10.1089/pho.2009.2484.
Författare: Martin Brunnberg