Värk, inflammation och ljus
Värk är något som kan vara otroligt handikappande, framför allt om den är kronisk. Mycket tyder också på att ju längre smärtan finns, desto knepigare att behandla. Att knapra smärtstillande under långa perioder är sällan heller en lösning då läkemedlen kan sänka smärttröskeln och göra det ännu svårare att häva smärtan. Nya rön tyder på att ljusterapi kan vara ett biverkningsfritt alternativ eller komplement till andra smärtlindrande behandlingar. Det handlar Red Light Therapy (RLT)!
De bakomliggande orsakerna till smärta kan var vitt skilda, alltifrån autoimmuna inslag där kroppen attackerar sig själv till underliggande skador som gör sig påminda. Vissa personer hävdar med bestämdhet att psykisk press i deras liv har en direkt koppling till olika smärttillstånd som huvudvärk, ryggsmärtor, molande smärta i leder eller ömmande nacke. Oavsett orsak ska de bekämpas och det kan handla om stresshantering, behandling av sjukdomen som orsakar smärtan eller ta hjälp av teknik som minskar belastning av den kroppsdel som gör ont.
Smärta och värk har en nära relation till inflammation. Inflammationer kan vara av både godo och ondo. Inflammatoriska svar är det som gör oss friska om vi drabbas om en infektion. Men inflammationer är också något som sliter på kroppen och får oss att åldras i förtid, och öka risken för cancer, så det gäller att ha en balans mellan dessa processer. Inflammation och smärta kan också påverka varandra genom att den ene håller den andre i gång. Smärta kan alltså driva inflammation och vice versa. Därför är strategierna ofta att man behandlar smärta genom att dämpa inflammatoriska processer med läkemedel och olika terapier.
Inflammation och smärta kan påverkas mycket genom livsstil. Vad vi äter och inte äter kan påverka väldigt mycket i vissa sammanhang. Frukt, bär, grönsaker, baljväxter, Ffibrer generellt, många krkryddor som (gurkmeja och ingefära hör till de mest effektiva), omega-3 och näringsämnen som vitamin D, selen och magnesium kan alla hjälpa till att dämpa inflammationer. Många kosttillskott som ginseng, liponsyra och svampextrakt kan också göra det. Träning i rätt doser samt tillräckligt med sömn och minimering av stress är också viktiga faktorer för att hålla nere de inflammatoriska processerna.
Något som också påverkar inflammationer och smärta är ljus. Ljus påverkar oss på så många sätt. Bland annat genom att stimulera mekanismer som lagar vårt DNA och infallande ljus i ögonen påverkar vårt psykiska mående och vakenhet. Dessutom är ljus en nödvändig faktor för att kroppen ska kunna bilda vitamin D. Ljus kan också aktivera en rad inflammationsdämpande effekter i kroppen.
Baksidan med för mycket solljus är dock att det skadar huden och får den att åldras i förtid. En ökad risk för hudcancer är också en konsekvens av för mycket solande. Ett sätt att plocka russinen ur kakan är ljuskällor utan de skadliga UV-strålarna, och här har LED-lampor visat sig vara mycket lämpliga. Det är också stor skillnad på olika våglängder av ljus när det gäller terapeutiska effekter på huden. Färgämnet melanin, det som gör oss bruna på sommaren, och det syrebärande hemoglobinet i blodet är exempel på ämnen som absorberar ljus av vissa våglängder. Det betyder att det endast är vissa våglängder som har förmågan att nå genom huden. Dessa våglängder är osynligt infrarött ljus (NIR) och synligt rött ljus. Studier på ljuslampor har visat goda effekter på inflammation och smärta och det fina är att 5-15 minuter per dag är tillräckligt för att uppnå maximal terapeutisk effekt. Ju högre effekt lampan har desto kortare behandlingstid behövs. Så kallad RLT (red light therapy) är således ett gott komplement till andra livsstilsval som samverkar till en bättre hälsa med mindre smärta och inflammation. Ett annat ord som brukar användas för denna typ av behandling är fotobiomodulering eller photobiomodulation på engelska. En mycket bra sak med denna teknologi är att den är prisvärd, säker och kan användas i hemmet av alla. När du letar en lampa för personligt bruk är det viktigt att den fyller alla krav, både tekniska och säkerhetsmässiga, och därför är det smart att köpa en inom EU även om de är tillverkade i annan del av världen. Reglementet för tekniska produkter är nämligen väldigt strikt inom EU och risken att få en lampa som inte håller vad den lovar är liten. En hög effekt, gärna på minst 1000W är att rekommendera om du belyser stora delar av din kropp för en systemisk effekt, liksom att lampan är stor nog för att åtminstone täcka halva din kropp. Då kan du sitta och dricka ditt morgonkaffe och njuta av de varma röda strålarna samtidigt som hela ditt system vaknar till liv. Mindre handhållna lampor för lokalt bruk kan också vara effektiva, speciellt för lokal behandling av smärta och inflammation, men samma råd gäller att ju högre effekt desto kortare behandlingstid.
Författare: Martin Brunnberg
Referenser:
De studier och den forskning som presenteras här är utförda av oberoende forskare och institut. Nutrilight står inte för finansieringen av dessa studier och har ingen koppling till deras genomförande. Dessa studier avser generellt photobiomodulering och har inte specifik koppling till Nutrilights produkter.
Share:
RLT och hjärtkärlhälsa
Hanteringen av psoriasis i nytt ljus