Rödljusterapi och smärta

Smärta kan orsaka av många saker, och inflammation är i regel en komponent. Därför är det självklart att de minskade inflammatoriska processerna spelar en stor roll.

Nära-infrarött ljus och smärta

Smärta kan orsaka av många saker, och inflammation är i regel en komponent. Därför är det självklart att de minskade inflammatoriska processerna spelar en stor roll. Även det påskyndade läkandet gör skillnad då det faktiskt är en kortare period som kroppen behöver försvara sig med smärta. Dock har rödljusterapi effekt även på kronisk smärta som orsakas av något annat än en akut skada. Faktum är att det verkar främst vara det nära-infraröda ljuset (NIR), som tränger in på djupet, som har den bästa smärtstillande effekten. I en studie som följde 40 patienter i sex år kunde visa på en signifikant minskning av ryggsmärtor, utan några biverkningar (1). De använde bärbara enheter som enbart avgav NIR men den som har en liten handhållen apparat som även avger rött ljus kan använda den. Det röda ljuset gör ju ingen skada, och kanske dessutom hjälper till med smärtlindringen. Faktum är att en av orsakerna till smärtlindringen är en ökning av endorfiner vilket är kroppens egna morfin, men på kroppens villkor, och det stimuleras av rött ljus. En positiv sak med enbart nära-infrarött ljus är dock att det inte är synligt med blotta ögat, då det ligger precis utanför det synliga ljusspektrumet. Det gör att en person som behöver behandla sig bland andra personer kan göra det utan att störa dem eller dra oönskad uppmärksamhet. De flesta lite mer avancerade lamporna har en funktion som gör att man välja den ena eller andra typen av ljus separat och då kan man ta en NIR-behandling närhelst det behövs. Jag ser det som ett direkt alternativ till smärtstillande läkemedel har du en måttlig smärta vill jag påstå att effekten är motsvarande, men utan biverkningar. Att använda smärtstillande läkemedel på regelbunden basis kan leda till sänkt smärttröskel och att man helt enkelt lättare känner smärta. Är smärtan svår kan man dessutom se att smärtstillande läkemedel i kombination med rödljusterapi är effektivare än enbart medicin.

 

Mer forskning kring smärta och Rödljusterapi

Är du fortfarande inte övertygad om att rödljusterapi är smärtlindrande kommer här fler tunga vetenskapliga bevis. I en stor reviewartikel gick man genom forskningen och av 22 studier kunde man se att 19 visade på en effekt (2). Man kunde se att biokemiska markörer för inflammation och smärta minskade så som PGE2, Cox 2, IL-1-beta och TNF-alfa. Dessutom minskade den oxidativa stressen, svullnad och blödning på ett dosrelaterat sätt. Studien slog dessutom fast att rödljusterapi var lika effektivt som NSAID-preparat (t ex ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra) och det är precis så jag ser det. Gör en rödljusbehandling istället för att knapra tabletter. Mer hälsosamt, billigare och säkrare. Artikelns slutsats var att rödljusterapi kan påverka de inflammatoriska processerna och att det var effektivare att behandla lite längre och kraftigare, så använd lampan lokalt mot de smärtande områdena och var inte snål med behandlingstiden. Överdrifter är givetvis inte bra, men eftersom behandlingen verkar medan den pågår kommer du troligen känna när det är dags att sluta. Använd annars panelen i maximal rekommenderad behandlingstid, och överskrid inte den för säkerhets skull. I en studie kunde man se att pulsat kunde vara ännu lite mer effektivt när det gäller smärtlindring (3), och det är logiskt då det faktiskt tränger in djupare i våra vävnader.

 

  1. George D Gale, MBBS FRCA FRCPC DAAPM,1 Peter J Rothbart, MD FRCPC,1 and Ye Li2 Infrared therapy for chronic low back pain: A randomized, controlled trial. Pain Res Manag. 2006 Autumn; 11(3): 193–196.
  2. Jan Magnus Bjordal 1, Mark I Johnson, Vegard Iversen, Flavio Aimbire, Rodrigo Alvaro Brandao Lopes-Martins. Low-level laser therapy in acute pain: a systematic review of possible mechanisms of action and clinical effects in randomized placebo-controlled trials. Photomed Laser Surg. 2006 Apr;24(2):158-68. doi: 10.1089/pho.2006.24.158.
  3. Ana Paula Fernandes De Angelis Rubira 1, Marcelo Custódio Rubira 2, Lucas De Angelis Rubira 3, Josielli Comachio 4, Maurício Oliveira Magalhães 1, Amélia Pasqual Marques 1 Comparison of the effects of low-level laser and pulsed and continuous ultrasound on pain and physical disability in chronic non-specific low back pain: a randomized controlled clinical trial. Adv Rheumatol. 2019 Dec 17;59(1):57.

Få erbjudanden och exklusiva förmåner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva rabatter, få VIP-inbjudningar till event och bli först att ta del av nya produktlanseringar och få mer kunskap om rödljusterapi

Genom att klicka på Registrera dig bekräftar du att du godkänner våra användarvillkor.
Tack så mycket, välkommen till vårt nyhetsbrev!