Forskning visar att hjärnan påverkas av rödljusterapi, och både humör och kognition kan förbättras hos många individer. En stor metaanalys (baserad på sex vetenskapliga studier) undersökte just hjärnans kognitiva funktioner hos unga och friska personer som behandlas med rödljusterapi och resultaten var intressanta (1). Metoden kallas transkranial fotobiomodulering och som namnet avslöjar lyser man helt enkelt genom skallbenet. Exakt vad som händer inne i hjärnan är inte helt klarlagt, men troligen handlar det om att mitokondrierna laddas precis som i andra vävnader, och därmed har förmågan att bidra med mer energi till hjärnans olika processer. Inom begreppet kognition finns bl a uppmärksamhet, minne och inlärning, och man kan tänka sig att dessa lampor blir standardutrustning hos studenter, föreläsare, artister, idrottare etc som behöver ha en optimalt fungerande hjärna under en lektion, prov, föreställning eller liknande. Det meta-analysen kom fram till var att man kunde se en signifikant positiv effekt på kognitionen hos unga friska personer och nu vill vi givetvis se ännu fler studier av högre kvalitet.
Hos personer med mild nedsättning av kognitionen har man också sett fina effekter. I en studie lät man försökspersonerna få 40 behandlingar under åtta veckor och signifikanta förbättringar av minne och kognitiva funktioner kunde iakttas (2). I studien användes rött ljus, som inte kan gå genom skallbenet, och man bestrålade nacken och halsen. I en annan studie användes nära-infrarött ljus som är känt för att nå på djupet, och då behandlade man genom kranium. Även det var effektivt för att förbättra kognitionen hos friska äldre personer (3) och den perfekta produkten för hjärnstimulering kanske är en som både ger nära-infrarött genom skallen och rött ljus i nacken och på halsen? Annan forskning visar att nära-infrarött ljus transkranialt kan ge snabbare reaktionsförmåga hos personer med normal kognition (89).
I genomsnitt fick de behandlade 23,8 ms kortare reaktionstid än de som bara fick placebo. Det handlar om tusendelar av en sekund så det är inga enorma effekter men givetvis det som kan vara skillnaden på vinst och förlust i många idrotter som bordtennis, badminton, kampsport eller ishockey. Marginalerna är så oerhört små så en fotbollsmålvakt har större chans att bli matchens hjälte om denne kör en behandling av hjärnan precis före match. Det finns många fler studier som visar att ljusterapi påverkar hjärnan positivt så vill du boosta ditt centrala nervsystem bör du ge det ett försök.
Share:
Rödljusterapi och autoimmuna sjukdomar
Om Rödljusterapi i Näringspodden