Att vara människa är att ha ångest emellanåt. Även de mest lyckliga personer man kan tänka sig ältar saker och brottas med demoner. Det är helt enkelt så evolutionen hållit våra förföräldrar på tårna och gjort dem förberedda på både det ena och det andra. Du kan lätt föreställa dig hur svårt det skulle vara för en person att överleva som jägare/samlare om denne var helt nöjd med tillvaron på alla sätt. Ingen oro för om det skulle finnas några bär att plocka imorgon, eller för att den där bävern som bor vid sjön skulle bita tillbaka när den skulle fällas. Inga tankar om hur man gör tillvaron så säker som möjligt för sig själv och sina närmaste. Ingen som helst tanke på den annalkande vintern med minusgrader och ett svårgenomträngligt snötäcke. Inte heller någon planering kring hur man skyddar sina verktyg, kläder och matförråd på bästa sätt ger en sammantagen bild över en person som kanske är bekymmersfri, men också aningslös och ganska snart hade denne sållats ut av evolutionen.
Dessa gener bär vi med oss och idag kanaliseras samma instinkter på nya sätt. När man vaknar i vargtimmen och inte kan somna om är det knappast blåbärstillgången som bekymrar, utan snarare jobbet, relationer och världsläget. Känslan av ångest kan ta över människors liv och det blir snarare en begränsning i tillvaron, snarare än en hjälp till överlevnad. Det finns dessutom människor där ångesten fullständigt dominerar känslolivet och man kallar det generaliserat ångestsyndrom. Intressant nog har RLT visat sig hjälpa mot just denna svåra typ av närmast konstanta ångestkänslor.
I en studie lät man försökspersonerna behandla pannan med en RLT-lampa varje dag i 20 minuter (1). Ångesten lättade mätbart och försökspersonerna rapporterade om bättre nattsömn. Behandlingen kallas transkranial och det är framför allt det nära infraröda ljuset som kan penetrera skallbenet så djupt att effekt uppnås. I denna studie var våglängden 830 nm och inga biverkningar rapporterades. Möjligen kan även det röda ljuset hjälpa med tanke på den systemiska effekten med mindre inflammationer, och det gör i alla fall ingen skada att använda båda typerna av ljus.
Om man vill uppnå en transkranial behandling är det bra att ligga på rygg med huvudet när lampan som får belysa hjässan. Skallbenet är som tunnast vid tinningarna och kanske är det en god idé att sitta med sidan mot lampan för maximal effekt. Det viktiga är att lampan är hög nog för att nå upp över huvudet. Fördelen med den sittande positionen är att du även behandlar övriga kroppen samtidigt.
Författare: Fredrik Paulún
Share:
Rödljusterapi och MS
Rödljusterapi och autoimmuna sjukdomar