Kära kunder,
Med anledning av Filters podcast Filterpodden, “102. Rött ljus för rödljusterapi” som släpptes den 19 april 2024 önskar vi på Nutrilight ge en replik till vad som tas upp i avsnittet. Mitt namn är Johanna Sucasas Wictorén, jag är VD på Nutrilight, och jag har arbetat med hälsa i olika former de senaste 10 åren. Till att börja med vill jag befästa – Rödljusterapi ger effekt. Rödljusterapi eller fotobiomodulering (Photobio Modulation/PBM) är en behandlingsform som är känd för att påverka många av kroppens grundläggande biologiska processer på cellnivå, från mitokondrier till makrofager. Anledningen till det breda effektspannet dvs att indikationsområdena är så många, är kort och gott att rödljusterapi verkar på cellnivå (1). Cellerna är som bekant hela kroppens byggstenar, och påverkas cellernas effektivitet genom ljusbehandling, så blir också utfallet brett.
Vi förstår att rödljusterapi kan framstå som ett omfattande ämne, och det finns en uppsjö av studier som publicerats. För att underlätta för våra kunder att navigera i den omfattande forskningen som finns, har vi sammanställt ett antal artiklar med fokus på olika indikationsområden som rödljusterapi kan ha en effekt inom, och vi refererar i dessa artiklar till relevanta studier som vi anser mest intressanta för respektive område. Våra artiklar hittas här.
Vill man grotta lite extra finns även ett öppet google sheet tillgängligt, sammanställt av Vladimir Heiskanen. Här finns all hittills publicerad forskning om rödljusterapi sammanställd. Generellt påvisar merparten av alla studier som genomförts på rödljusterapi positivt resultat. I några fall påvisas inget resultat, och i ett fåtal studier påvisas negativt resultat. Jag vill dock understryka att det inte finns någon hittills publicerad studie som skulle påvisa att det är farligt att använda Rödljusterapi. Mot bakgrund av vad man vet idag så är alltså rött och nära infrarött ljus helt säkra våglängder.
Vi mår bra av sol och frisk luft! Det kan nog de flesta skriva under på, för visst frodas endorfinerna lite extra och stressnivån sjunker märkbart när vi vänder näsan mot solljuset en varm vårdag i maj? Och visst sjunker inflammationsnivåerna och sjukdomsbilden under sommarhalvåret, kontra vinterhalvåret. Jag som har förskolebarn kan intyga att snoriga näsor är betydligt vanligare under ”vabruari” månad, än i juni t.ex. Solen och ljuset behövs för att vi ska må bra. Har man möjlighet att exponera huden mot direkt solljus är det givetvis lika bra än rödljusterapi, även om solen även innehåller andra våglängder såsom UVA och UVB. Rödljusterapi/PBM innehåller de våglängder (rött ljus, och nära infrarött ljus/NIR) som är de mest beprövade våglängderna inom forskningen, och de som påvisats ha bäst hälsoeffekt och penetrationsgrad i kroppen (2). Med det forskningsstöd som finns idag finns alltså ingen anledning att använda sig av andra våglängder.
Vi vet att alla människor är unika och reagerar olika på olika behandlingar. Därför kan vi aldrig garantera specifika resultat, utan vi hänvisar indikationsområden och effekter till den forskning som finns, och låter våra medvetna kunder bilda sig sin egen uppfattning. Ingen lösning är universal. Likväl, är vi dock så övertygade om våra produkters kvalitet att vi erbjuder en nöjd kund-garanti. Om du inte är nöjd med effekten av din rödljusterapibehandling erbjuder vi möjligheten att returnera produkten.
Vi välkomnar och uppskattar alla tänkbara frågor och erbjuder kundtjänst via både mail, chatt och telefon, så att du som nyfiken kund alltid kan känna dig trygg i att du får den information du behöver.
Bästa hälsningar,
Johanna Sucasas Wictorén,
VD Nutrilight.
Share:
Rödljusbehandling för ditt älskade husdjur
Vätevatten och rödljusterapi - en riktig hälso-kombination