Rödljusbehandling för ditt älskade husdjur

Rödljusbehandling används idag av miljoner människor för att förbättra hälsan, öka livskvaliteten och mildra sjukdomar. Man kan beskriva det som ett ”kosttillskott” av solljus, då det ger rött ljus och nära-infrarött ljus, precis som solen.

Rödljusbehandling används idag av miljoner människor för att förbättra hälsan, öka livskvaliteten och mildra sjukdomar. Man kan beskriva det som ett ”kosttillskott” av solljus, då det ger rött ljus och nära-infrarött ljus, precis som solen. De är de erkänt läkande våglängderna som tillskrivs det mesta av solens hälsoeffekter. Allt fler djurägare har börjat använda det som som en banbrytande metod inom djurvård, speciellt anpassad för ett brett spektrum av husdjur som katter, hundar, reptiler, kaniner och andra gnagare. Denna innovativa terapi, som använder specifika våglängder av rött ljus, erbjuder betydande hälsofördelar oavsett djurart. Dessa inkluderar smärtlindring, accelererad läkning, förbättrade energinivåer, stärkt immunförsvar, och en förbättrad livskvalitet och livslängd. En intressant iakttagelse från många djurägare är att deras husdjur spontant kommer och lägger sig framför den tända rödljuslampan när husse eller matte använder den. Många djur dras till ljuset, precis som de dras till den energigivande solen och att få en stund av rödljusterapi tillsammans med sin ägare kan bli något av dagens höjdpunkt för djuret.

Smärtlindring, läkning och energi

Oavsett om det gäller en hund med artrit, en kanin med en skada, eller en reptil som behöver främja celltillväxt, erbjuder rödljusbehandling en effektiv lösning. Denna terapi minskar inflammation och smärta, vilket är avgörande för djur som lider av kroniska tillstånd eller återhämtar sig från skador.

Rödljusbehandling är särskilt fördelaktig för att öka energinivåerna hos äldre husdjur eller de som lider av låg energi. Detta gäller från lekfulla katter och hundar till mindre aktiva gnagare och reptiler, vilka alla kan dra nytta av ökad cellaktivitet och vitalitet. Många som äger djur som tävlar, oavsett om det handlar om kaninhoppning, fälttävlan med häst eller agility för hundar kan märka att djuren blir piggare, får snabbare återhämtning och presterar bättre med rödljusterapi. Notera att du behöver konsultera en veterinär innan du behandlar svårare skador som misstänkta frakturer, infektioner etc, så dessa kan behöva stabiliseras och åtgärdas. Även om du tror att djuret har en allvarligare sjukdom som t ex cancer ska du i första hand vända dig till en veterinär.

Immunförsvar, livskvalitet och livslängd

Rödljusbehandlingens förmåga att förbättra immunförsvaret är universell och gynnar en rad olika husdjur. Ett starkare immunförsvar är avgörande för att bekämpa sjukdomar och hålla djuren friska, oavsett vilken art de tillhör. Forskning på människa har visat att en stor soljusexponering ger skydd mot allvarliga sjukdomar och leder till längre förväntad livslängd. Allt tyder på att detsamma gäller däggdjur som i naturen exponeras för solljus. Det bidrar till ökad energiproduktion i deras mitokondrier, ökar cirkulation via mer kväveoxid i blodet, starkare immunförsvar då produktionen av makrofager optimeras och slutligen stimulering av stamcellsproduktionen hos djuret.

Eftersom stamceller kan bli i stort sett vilken cell som helst ger det en regenerativ effekt på hälsan och kan beskrivas som föryngrande. Genom att tillhandahålla smärtlindring, snabbare läkning, ökad energi och stärkt immunförsvar, kan rödljusbehandling bidra markant till bättre livskvalitet och längre livslängd för alla typer av husdjur. Djurägare kan därför förvänta sig att se en märkbar skillnad i sina husdjurs allmänna välbefinnande och aktivitetsnivå, och ofta även förbättra även sin egen hälsa, då samma paneler går att använda både på djur och människor.

“Stiftelsen Kattjouren bekostar veterinärvård för hemlösa djurindivider, främst katter men också hundar och andra djur. För att hjälpa djur att må så bra som möjligt stöttar vi även så de kan få olika behandlingar i vardagen för exempelvis smärta. Vi är glada över samarbetet med Nutrilight som ger oss möjlighet att hjälpa katter få en bättre tillvaro. Katter som opererats (frakturer) har verkat få god effekt av den, med en snabbare återhämtning än förväntat och djur med artros har blivit piggare och mer rörliga. Maskinerna är enkla att använda och behandlar ett stort område.”

Shalini Persson
Grundare, Stiftelsen Kattjouren

Här följer ett citat från katten Kellys familj:

”Kelly fick plötsligt svår klåda. Hon kliade sig tills det blev sår i huden. Kortisonbehandling gjorde ingen större skillnad utan problemen blev över tid allt värre. När hon började få kosttillskott tillsammans med ljusmaskinen Robin från Nutrilight så läkte såren äntligen. Det gjorde stor skillnad för henne!”

Användning

Precis som för människor är det gynnsamt att använda rödljusterapi dagligen när man inte kan få det naturliga solljuset. Då kan man se ljus som ett ”näringsämne” som däggdjur behöver för optimal hälsa, och då går det bra att behandla vilken del av djuret som helst, men inte rakt mot ögonen då ljuset kan uppfattas som starkt även om det inte är skadligt. Generellt är det  bra att belysa den del av kroppen som har minst päls, t ex buken på en hund, och gärna de ljusaste delarna av pälsen om djuret har en flerfärgad täckning. Mörk päls innehåller nämligen melanin, vilket är samma molekyl som bildas när vi blir solbrända, och den kan absorbera ljus av alla våglängder.

Det går också att använda lampan lokalt mot smärta och för läkning, t ex som vid förslitningsskador, skador orsakade av trauma eller efter kirurgiska ingrepp. Investeringen i en rödljuspanel kan ses som ett steg mot en lyckligare och friskare följeslagare, oavsett djurart. Eftersom ett litet djur kan få fin effekt även med en liten lampa krävs ofta inga stora investeringar för att komma igång med rödljusterapi. Har man ett större djur kan dessutom en liten lampa kompenseras genom längre behandlingstid. Alla lampor utom Robin kan dessutom användas med enbart nära-infrarött ljus, vilket är osynligt för människan men ger en fin djupgående effekt då det i princip kan nå alla celler i djur som väger upp till 30 kg. Om djuret verkar uppfatta det synliga röda ljuset och bli stressat, kan man välja att enbart behandla med nära-infrarött ljus som också är det mest smärtstillande.

Här följer en generell rekommendation för hur lamporna kan användas:

The Robin för djur upp till 10 kg, 10 minuter dagligen eller vid behov t ex smärtlindring.

The Fox för djur 10-30 kg, 10 minuter dagligen eller vid behov t ex smärtlindring.

Red Deer för djur 30-50 kg, 10 minuter dagligen eller vid behov t ex smärtlindring.

Få erbjudanden och exklusiva förmåner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få exklusiva rabatter, få VIP-inbjudningar till event och bli först att ta del av nya produktlanseringar och få mer kunskap om rödljusterapi

Genom att klicka på Registrera dig bekräftar du att du godkänner våra användarvillkor.
Tack så mycket, välkommen till vårt nyhetsbrev!